fbpx

Heta Linjen

Allt du behöver veta om Heta Linjen

Vad har hänt med Heta Linjen?
80-talets Heta Linjen blev avstängd 1995 av Telia. Samtliga Heta Linjen-nummer som fanns mellan 1982-1995 är inte längre i bruk.

Har “Heta Linjen” nytt nummer?
Ja, nya “Heta Linjen” har nummer 08-50002030

Dejta över telefon

Nedan följer hela historien om Heta Linjen

Heta Linjen uppstår 1982

Året är 1982 och “Heta Linjen” uppstår i Stockholm när ungdomar kommer på att det går att ringa gratis till vakanta nummer (lediga nummer utan abonnent) och prata i gruppsamtal med upp till 15 personer. Detta var möjligt för att Televerket (numera Telia) hade en teknisk “bugg” i sitt nya växelsystem. Ryktet om Heta Linjen och vilka nummer man ska ringa sprider sig snabbt. Det dröjer inte länge innan de flesta har hört om dessa “heta” linjer som ungdomarna i Stockholm ringer till.

Ungdom pratar på Heta Linjen

Ungdomarnas heta nöje

Under sommaren 1982 är linjen som allra hetast. Ungdomarna sitter klistrade vid hemtelefonen i timmar så fort de får tillfälle. Många ringer i smyg för att föräldrarna har satt upp förbud. Heta Linjen blir en slags “ungdomsgård” över telefon där man samlas för att snacka om populära tidningar som OKEJ, tv-serier som Dallas och Falcon Crest, musik i form av Pop, Synt och Hårdrock, idoler som Madonna och Michael Jackson – och allt annat som var hett i Sverige på 80-talet. Nu i efterhand kan man likna fenomenet med Facebook och Heta Linjen blir därmed en föregångare för “sociala medier” i Sverige.

Den stora träffen

Ungdomarna som ringer linjerna är nyfikna på varandra och de bestämmer sig för att ha en “Heta Linjen-träff”. Ryktet om detta sprids inne på Heta Linjen och ute bland ungdomarna i Stockholm. Vid 20-tiden på kvällen den 17 september (1982) ska man träffas i Rålambshovsparken nära Fridhemsplan i centrala Stockholm. Över 1000 personer kommer till parken, det är en folkmassa som mestadels består av ungdomar i åldrarna mellan 14-20 år. De är utspridda över parken och står och pratar med varandra i löst sammanhållna grupper. Stämningen är god, men lugnet varar inte så länge…

Det stora bråket

Polisen får nys om att “något” händer vid Rålambshovsparken. Ca 50 poliser med batonger och hundar rycker ut till platsen. Poliserna blir chockade när de möts av den stora folkmassan – det är ingen demonstration, ungdomarna har inga plakat eller banderoller, de bara är där och det förbryllar poliserna. De tar det säkra före det osäkra och beslutar sig för att skingra massan. Några av ungdomarna svarar med att börja kasta ölburkar, stenar och allt vad de får tag på. Det hela urartar och slutar med att fyra poliser får lindriga skador och tio ungdomar omhändertas och blir förda till arresten. Vid 22-tiden är ungdomarna skingrade och allt återgår till det normala. Händelsen får stor uppmärksamhet i media och blir kallat “Heta-Linjen-upploppet”.

Televerket tar kontroll

Efter bråket i Stockholm får Televerket påtryckningar från polisen att sätta stopp för Heta Linjen. Televerket måste alltså hitta ett sätt att få bort ungdomarna från de öppna linjerna och de försöker med olika saker men det ger inte effekt. I november 1982 öppnar därför Televerket en officiell “Heta Linjen-tjänst”. Ca 60 orter i Sverige får en egen lokal linje. Dessa linjer har lokalsamtalstaxa och begränsningar till högst 5 deltagare och en maxtid på 5-15 minuter (varierar på olika orter). Tjänsten Heta Linjen blir sedan kvar ända till 1995 då Telia tar beslutet att stänga ner alla linjerna.

Heta Linjen är tillbaka i ny tappning

Heta Linjen "återuppstår" i nytt format

Under hösten 2018 öppnas TelefonForum som man kan säga är Heta Linjen i en ny, modern version. Den nya “Heta Linjen” passar för alla från 18 år och uppåt. TelefonForum består av Fritt Forum, SverigeMixen, Gaylinjen och Seniorlinjen. Det finns 25 linjerum med olika inriktningar. Fritt Forum har 8 städer att välja bland: Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala och fyra till.

TelefonForum är alltså Heta Linjen i ny tappning dit kvinnor och män ringer för att ha trevliga samtal.

8 fakta om 80-talets Heta Linjen

  • Heta Linjen kom till i Stockholm år 1982
  • De som ringde linjerna var till största delen ungdomar i åldrarna 14-20 år
  • Det var ofta rörigt på linjerna då det kunde vara ett 10-tal personer inne samtidigt
  • 1983 införde Televerket en tjänst med Heta Linjen-nummer i ca 60 städer i Sverige
  • Många använde linjerna till att “ragga” och hoppades på att hitta någon som ville träffas för en dejt
  • Det var många som träffades IRL efter att först lärt känna varandra på linjen. Vissa blev kompisar och vissa dejtade och blev ihop.
  • Det kostade mycket att ringa lokal- och rikssamtal och föräldrarna häpnade när de såg summan på telefonräkningarna
  • Tjänsten stängdes ner av Telia 1995 – Heta Linjen hade då funnits i 13 år

Källa: Expressen || Wikipedia || Arbetaren

Testa nya Heta Linjen!

Det gick inte att spara din prenumeration. Var god försök igen.
Tack för att du registrerade dig för nyhetsbrevet hos TelefonForum!

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Ta del av kampanjer och erbjudanden